Vecka 38

 

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas. De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet. Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form. Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen. 

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

 

Mamman: När barnets huvud väl har fixerat sig nedåt brukar det bli lite lättare att andas och äta igen. Om du inte har haft så mycket förvärkar tidigare börjar du förmodligen känna av dem nu. Det som skiljer förvärkar från sådana sammandragningar som signalerar förlossning är att de senare oftare gör ont. Först blir magen spänd och hård, precis som vid förvärkarna, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Den sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Det är dock inte alls säkert att du får någon förvarning om att förlossningen är på gång. Vet du redan nu att du ska föda med kejsarsnitt så brukar det vara planerat till nästa vecka. Ungefär tjugo procent av alla förlossningar på Stockholms sjukhus är kejsarsnitt. Av dessa är 40 procent planerade och 60 procent akuta ingrepp. Prata igenom ordentligt med din barnmorska om dina tankar kring sättet du hoppas föda på, vare sig det är vaginalt eller genom kejsarsnitt. 

 

Kostråd: Fisk och skaldjur är rika på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du är gravid. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också nyttiga omega 3-fetter. Ät fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan och välj olika sorter, både magra och feta. Bra fetter får du förutom från feta fiskar även från rapsolja (som den är eller i margariner och dressingar) och nötter (gärna valnötter!).

 

Träningsråd: Nu har du kanske dragit ned på arbetet och fått mer egen tid för både promenader och avslappning. Träna mentalt på att tro på din egen förmåga inför förlossningen – gärna tillsammans med din partner. Läs sådant som gör dig hoppfull och stark! Din kropp är väl rustad att klara av att föda ett litet barn. Det är inte för sent att gå en psykoprofylaxkurs över helgen, om du inte hunnit med en sådan tidigare.

 

JAG::Väskan står packad, med kläder till både mig, Marcus och bebisen så nu går vi bara å väntar och väntar... Snart är det dags och vi längtar sååå mycket!! :) Magen börjar bli lite otymplig och tung och sömnen lyser med sin frånvaro pga av värkande/stickande fötter.. Annars mår jag faktiskt ganska bra nu och har en hel del energi, det kan ju iof bero på att solen lyser :)))

 

Varma Kramar

Linda


Besök i Ridhuset!

Igår var vi i ridhuset hos Jenny med pållarna Tildra å Baltzar. Jag var med som fotograf eftersom jag inte kan rida längre och jag kan lova att det kändes som att sitta i en godisaffär och inte får smaka på en enda :) Guuud va jag längtar efter bebisen nu så jag får mysa med den och även får möjlighet att hoppa upp på Tildras rygg igen! :) Kan meddela att det suger rejält i ridtarmen nu, helst när solen lyser... Hoppas på en väldigt snäll bebis som kan sova i vagnen när mamma rider haha!
 
Jag är en väldigt dålig fotograf men ngr kort blev det allt på tjejerna så här kommer ngr :)
 
 
Min ena medryttare Linn på Tildra
 
 
Jennys dotter Vilma i full galopp på hennes ponny Denise :)
 
 
Jenny på hennes fina Hnoss
 
 
Martina på Arvid
 
 
Marie på hennes Baltzar
 
 
Duktiga Martina testar Tildra
 
 
 
 
 
 
4st söta och trötta flickor :)
 
 
Som ni ser så hade vi det väldigt mysigt med alla hästar och ryttare och kan säkert förstå hur sugen jag var på att rida istället för att sitta på en pall i mitten å titta på :)
 
Idag var min hovslagare Oli här och verkade Tildra, jätte kul var det för han berömde Tildras hovar som blivit så fina nu sen hon blev barfota så vi kör på det ett tag till! Och billigt blir det ju oxå :)
 
Jag skulle vilja köpa nya tyglar till Tildra... Vilka tycker ni e bäst, läder eller gummi?
 
 
 
Varma Kramar
Linda
 

Gravid vecka 37

Fakta om denna vecka:
 
Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare. Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.
Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.
Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen. Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!
 
 
Info om mig:
 
Var på Mvc idag och allt såg bra ut med den lilla bebisen och hon var väldigt fixerad så nu är det nog inte långt kvar tills hon vill ut :)
Mitt SF-mått var på 34cm och lillans hjärtljud varierade mellan 140-145 slag/min. 
 
 
Varma Kramar
Linda
 
 
 
 
 

Full rulle!! :))

Go kväll kära läsare, om det nu är någon som läser hahaha!
Idag har det vart en riktigt bra dag trots tröttheten..! Klockan ringde lite väl tidigt för en tjej som har svårt att sova på nätterna, men eftersom det var pga av besök på MVC så kändes det lite lättare :) Alla proverna såg bra ut idag och lillan växte precis som hon skulle! Hennes hjärta slog 133 slag i minuten, vilket är helt normalt :) Min vanliga barnmorska var sjuk idag så jag hade en annan som var helt fantastisk! Lätt att jag ska välja henne nästa graviditet :) Efter MVC åkte jag hem till syrran å drack kaffe å fick kladdkaka haha inte varje dag man äter sånt kl 9 på morgonen men gott var det :)) Sedan blev jag akut trött å åkte hem å vilade en timma å fick i mig lite lunch innan det var dags för stan igen då akupunktur stod på schemat.. Guuuud va ont det gjorde idag när hon satte nålarna! Blev så jädra öm så hon var tvungen att massera med liniment efteråt å då brände det ju rätt så kraftigt där nålarna hade suttit haha men det försvann och blev mycket bättre efter en liten stund :) Jag rekommenderar verkligen akupunktur till gravida!! Sedan åkte jag ut till Himle å min kära vän Jenny, hon var för en gång skull ledig idag men hade som vanligt fullt upp ändå hahaha tror inte hon rekommenderar någon att driva en ridskola :)) Men lite kaffe å tjöt hann vi med ändå :) Sedan var det tillbaka till syrran igen att vara barnvakt åt hennes två goingar en stund... Efter ngr minuter i stallet å ett avsnitt av bästa Greys nu är jag väldigt redo för sängen, gäääsp!! Det vore helt sjukt om jag inte kan sova inatt.. Inga måsten i morgon å det känns underbart!! :)

Sov gott allihopa!!

Varma Kramar
Linda


God morgon världen!

God morgon världen!
Inatt lyste sömnen med sin frånvaro.. Kan inte förstå att det kan vara så svårt att sova när man är trött som ett helt ålderdomshem :) Ja ja det positiva är att man inte jobbar längre så man kan ligga på soffan hela dagen å mysa och samla krafter. Ikväll ska vi på föräldrargruppen för fjärde och sista gången, harregud va snabbt dessa veckorna faktiskt har gått och varken jag eller Marcus ångrar en sekund att vi gått denna utbildningen för vi har lärt oss massor :) Förutom ett besök på förlossningen där vi fick veta hur allt såg ut å gick till så har vi pratat om olika andningstekniker och naturligt och medicinsk avslappning och smärtlindring. Själv har jag planerat att använda mig av bad, massage och lustgas men är inte helt främmande för EDA om det skulle vara behövligt... Jag vill helst ta det lite som det kommer, vara öppen för allt och lita på att barnmorskorna vet vad som är bäst :) Lite svårt att veta redan nu hur ont det kommer att göra, hur jag kommer hantera smärtan och hur långdragen förlossningen kommer att vara. Föräldrargruppen idag kommer handla om amning, tiden efter förlossningen och krystvärkar tror jag det var, jag har en så snäll man som tar semester från jobbet och kör ända från Allingsås fram å tillbaka för att vara med å stötta mig, tror han kommer vara den bästa coachen på förlossningen :))
Helgen har förresten vart jätte bra! Har hunnit med både dop, födelsedagskalas och massa mys med mannen. Madde å Johans lilla dotter Ninja döptes i Spannarps kyrka och det var faktiskt det mysigaste dopet jag har varit på! Prästen var helt fantastisk och det var inte stelt eller tråkigt en sekund. Det var familjegudstjänst och alla barn i bygden som fyllde fyra detta året var där och fick gå fram var å en å hämta en barnbibel, det var även lite teater, sång och barnen fick sitta längst fram på golvet i kyrkan för att se bättre :) Som ni kanske förstår så var det ett väldigt lättsamt dop som sedan avslutades med god mat och tårta i församlingshemmet :)
Vi har även vart hos syrrans lilla Charlie som fyllde 4år och hade spindelmannenkalas, jätte mysigt! Så jag kan lova att det blev mycket tårta i helgen och även igår när jag å Madde var tvungna att fika lite rester :))
Nu ska jag ta med mig en kaffe ut å sätta mig i hammocken och titta på våra fina hästar som betar i vårsolen ❤


Varma kramar
Linda


Gravid vecka 36

Mamma: Nu står magen troligtvis som högst och putar ut, en halvmeter känns det som. Om ngn vecka sjunker den. Är du förstföderska så kan ditt barn ha sjunkt ner i bäckeningången och fixerat sig. Då kan du antagligen känna stötar och en pirrande känsla i bäckenet, en del kan få mer ont än så men det är inget farligt.

Barn: Föds barnet nu klarar det sig troligen fint. Det väger ca 2750 gram och är 46cm. Mängden fostervatten ökar inte mer nu. Ett kritiskt stadium av hjärnan avslutas denna veckan -nu är den redo för livet efter förlossningen.

Pappa: Nu är det dags att hålla koll på mobilen ifall förlossningen drar igång lite tidigare.

Jag: jag har ju fått sprutor varannan dag pga av min b12/blodbrist, Perniciös anemi som det heter på läkarspråk. Nu behöver jag iaf inte det längre och det är sååå skönt! Nu räcker det med tabletter varje dag och sprutor bara varannan månad livet ut så jag är glad och min yrsel har blivit mycket bättre!!! :)
Foglossningarna går det upp å ner med.. Går på akupunktur 2ggr i veckan å har fått hem en TENS apparat att använda morgon å kväll. Vissa dagar är det som sagt jätte bra, i torsdags orkade jag tex gå med mamma på Gekås i typ 5 timmar, dock kunde jag dock varken sova eller röra mig på 2dgr efter det så om det var värt det vet jag ej :)
Magen växer som tusan och det börjar bli ganska tungt nu.. Längtar verkligen efter den lilla tösen nu! <3



Varma kramar
Linda


Hästmys ❤

Åååh vad jag längtar efter att kunna rida igen!! Det suger ännu mer i ridtarmen nu när våren är på ingång å alla vänner lägger upp härliga bilder på deras turer på Facebook. Undra hur lång tid det tar innan man kan rida efter förlossningen..? Det beror ju både på hur snabbt kroppen återhämtar sig och hur lilla bebis kommer att vara...
Här kommer en mysig bild på Tildra och hennes två kompisar Ludde och Baltzar när dom myser i vår fina ligghall ❤



Gravid vecka 35

Nu ökar man snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till fostret, som nu väger ungefär 2400 gram. Det har blivit knappt 47 centimeter långt. 

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare och har fått en ljusrosa färg. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett. Fettet gör att huden blir mycket mjuk. De flesta barn ligger med huvudet nedåt. När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma. Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen.

Varma Kramar 

Linda


Skor skor skor!!!!!

Åååå va jag älskar skor!!! Ingen nyhet för många kanske haha jag brukar ju bli lite halvt retad för detta :) Är personen som väljer skor först och sedan kläder som passar till dom :) Har oftast med mig större väska med skor än med kläder när man ska iväg på festivaler och sånt. Ibland kan det dröja jätte lång tid innan jag köper nya skor och ibland får jag ett ryck och köper flera stycken på samma gång... Detta hände i onsdags, oh my goooood säger jag bara!! Björn Borg hade utförsäljning och jag älskar deras skor! Kommer aldrig glömma 2002, året då jag gjorde mitt examensarbete på Björn Borg Footwear haha shit va skor jag köpte då :) Det är för övrigt jag som infört EAN-koder på alla deras skor *stolt* :)
Nu hade dom iaf utförsälning av deras vår och sommarskor som dom har varje år och självklart stod jag, syrran och mamma och hängde på låset när dom öppnade hahaha dom är om det går faktiskt värre än mig hahaha helst syrran :)
Ni skulle sett mig där inne... Höggravid med foglossningar och svetten som bara rann och med ett leende som hade gått runt hela huvudet om inte öronen hade vart i vägen hahaha. Lyckan var total och det blev kanske några skor för mycket... Det blev 14 par... Ja jag talar sanning.. 14 par skor blev det haha, jag hör ju själv hur mycket det låter men jag tror faktiskt att jag kommer använda alla :) Jag köpte även 3 par till Marcus oxå så han blev nöjd, han har inte sagt så mycket om det men jag hoppas han blev det iaf :))
 
Här kommer en bild på alla mina nya fina skor!!! 
 
 
Visst är dom fina??!!
 
Mina favoriter är dessa 2 tror jag :)
 
 
 
Varma Kramar
Linda

Grekland <3

Som dom flesta vet så älskar jag sommar, sol och bad! Tyvärr är vår svenska sommar alldeles för kort så en till två solsemestrar per år brukar jag gärna vilja planera in :)) Jag älskar att resa!
Exempel på resmål jag besökt är Australien, Indonesien, Afrika, Kroatien, Italien, Frankrike, Spanien och Grekland! En hel del alltså och jag tycker alla ställen har sin charm :) Av mina favoriter så vinner Australien med hästlängder, helt underbart land och jag kan inte fatta att jag och Kickan bara packade väskorna och drog dit i 8 veckor :) Bali gillar jag oxå, men har vart där 2 gånger så nu får det räcka... Ett land jag gärna vill besöka är Island, kan ju iof bero mycket på min otroliga passion för Islandshästar men landet verkar även vara så vackert!!
För snart ett år sedan var jag och Marcus på Rhodos, det var första gången för oss båda och vi kom att älska Grekland faktiskt! Jag har bara vart på Kos en gång tidigare och det gick inte att jämföra! Så vill man åka på charter och bara slappa, se lite historia, äta god mat och bada i kristallklart vatten är Rhodos verkligen någat jag rekomenderar!
Här kommer några bilder från min och Marcus kärlekssemester förra året <3
 
 
 
Ååååh vad jag längtar tillbaka när man ser alla kort!! Därför har jag nu bokat och betalt in en ny resa dit hahaha! Den 6 oktober åker vi med bebisen till Faliraki på Rhodos, en vecka med all inklusive på Esperides Beach Family Hotel!! :)) På bilderna verkar det jätte mysigt så nu får vi hålla tummarna för att vi får en frisk och snäll liten tösabit så vi kan njuta hela familjen <3
här är lite bilder från resebyrån...
 
 
Som ni ser så kommer vi säkert få det super! 
 
Nu ska jag skalla kudden, våldta täcket och drömma om soliga och härliga Grekland och i morgon kommer det komma ett blogginlägg om SKOR, vågar inte skriva om dom innan Marcus kommit hem från jobbet hahaha ja ni kommer fatta i morgon :))
 
Varma Kramar
Linda
 
 
 

Glad Påsk!

Hej alla glada!
Nu känns det verkligen att vi går mot ljusare tider, lycka!!! :)
Hur har er påsk varit? Vår har varit väldigt lugn och skön, precis som vi önskade! :) Trots att det känns som jag sovit bort halva helgen så har vi faktiskt hunnit med en hel del trevligt och Marcus var långledig från torsdag tom måndag :)
I torsdags var vi Marcus musikstudio så han fick mixat en as grym låt som hans vänner hade gjort å sedan hälsade vi på storebror Mikael och hans Annika på deras mysiga gård i Syllinge. Fredagskvällen spenderades hos Kickan och David med pizza och massa mys, dom ska ha sitt tredje barn 2 veckor innan oss så man kan kalla dom våra mentorer hahaha!
Påskafton firades hos min kära syster Annelie och hennes Marcus å deras 2 barn, där var även storebror Mikael och Annika, lillebror Patrik och vännerna Ann-sofie och Mattias med deras två barn! Jätte trevligt hade vi och det serverades massa god mat och jag njöt för fullt av mitt alkoholfria vin å mina öl :))  Söndagen spenderades hemma med massa Yatzy, filmmys och skräpmat, jag och Marcus har blivit tokiga i spel haha riktigt kul är det :)
Igår måndag var vi i Kungsbacka hos svärmor Berit som bjöd på massa god mat, jag fick tom med mig en matlåda hem hahaha så gulligt och vääääldigt uppskattat :) Marcus syster Maria var oxå med på middagen och många skratt och även lite dans blev det hahaha!!
 
 
Varma Kramar
Linda
 
 

Vecka 34

Bebisen: 

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa. Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott. Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård. Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

 

Jag:

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra. Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

 

Varma Kramar

Linda


RSS 2.0