Vecka 38
Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas. De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet. Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.
Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form. Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.
Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.
Kostråd: Fisk och skaldjur är rika på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du är gravid. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också nyttiga omega 3-fetter. Ät fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan och välj olika sorter, både magra och feta. Bra fetter får du förutom från feta fiskar även från rapsolja (som den är eller i margariner och dressingar) och nötter (gärna valnötter!).
Träningsråd: Nu har du kanske dragit ned på arbetet och fått mer egen tid för både promenader och avslappning. Träna mentalt på att tro på din egen förmåga inför förlossningen – gärna tillsammans med din partner. Läs sådant som gör dig hoppfull och stark! Din kropp är väl rustad att klara av att föda ett litet barn. Det är inte för sent att gå en psykoprofylaxkurs över helgen, om du inte hunnit med en sådan tidigare.
JAG::Väskan står packad, med kläder till både mig, Marcus och bebisen så nu går vi bara å väntar och väntar... Snart är det dags och vi längtar sååå mycket!! :) Magen börjar bli lite otymplig och tung och sömnen lyser med sin frånvaro pga av värkande/stickande fötter.. Annars mår jag faktiskt ganska bra nu och har en hel del energi, det kan ju iof bero på att solen lyser :)))
Varma Kramar
Linda